perjantai 8. elokuuta 2014

Muoto-asiaa


On keskusteltu paljon siitä, mikä on hevoselle oikea muoto? Aiheesta löytyy satoja kirjoituksia ja mielipideitä. Kirjoitan tätä postausta enemminkin itselleni, mutta päätin nyt laittaa julkiseksi, jos tästä sattuisi olemaan jollekkin apua tai hyötyä. Toivon teiltä kommentteja ja keskustelua (asiallista sellaista)! :)
Muoto on aika laaja käsite, ja sillä tarkoitaan siis hevosen kaulan asentoa. On monia erilaisia muotoja (vrt. lännenratsastuksesa vaadittava pitkä moto ja kouluratsastuksen koottu muoto).

Eteen-alas ei ole työskentelymuoto, vaan venytys. Siinä hevonen venyttää kaulaansa eteen alas kevyellä tuntumalla. Samalla se pyöristää selkänsä ja polkee alleen. Eteen-alas tulisi tehdä käynnissä tai rauhallisessa ravissa, etujalkojen rasituksen välttämiseksi.

Kuolaimen alla Hevonen liian syvässä muodossa "rutussa". Niska ei ole korkeimpana kohtana, vaan "kaula on katki" keskeltä. Hevonen ei hyväksy/pakenee kuolaintuntumaa, tulee tyhjäksi ja on etupainoinen. Turpa on luotilinjan takana.

Kuolaimen päällä Hevonen on jännittynyt. Se laskee selän notkolle ja välttelee kuolainta nostamalla päätään korkealle. Saattaa purra kiinni kuolaimeen.

Kuolaimella / kuolaintuella hevonen optimaalisessa työskentelymuodossa. Se on myödännyt niskastaan, ja turpa on luotiviivalla tai hieman sen edessä. Niska on korkeimpana kohtana. Hevonen tuntuu pehmeältä, taipuistalta ja kevyeltä. Se, kuinka korkeassa muodossa hevonen pystyy itseään kantamaan, riippuu hevosen iästä, koulutustasosta, rakenteesta jne.

Meidän Siiri-poni kulkee helposti tosi lyhyessä ja korkeassa muodossa, sillä se on rakenteeltaan neliömäinen, ryhdikäs ja kaula on korkealle kiinnittynyt. Marin puoliverinen Anubis puolestaan menisi mielummin pitkässä ja matalassa muodossa, sillä se on rakenteeltaan pitkärunkoinen ja -kaulainen. Se on paljon vaikeampi saada lyhennettyä. Joillekkin hevosille kokoaminen on rakenteen puolesta lähes mahdotonta, kuten Simba-ponillemme. Sillä on kaula todella matalalle kiinnittynyt ja se on rakenteeltaan etupainoinen ja "alamäkeen menevä". Korkea muoto ei kuitenkaan aina ole hyvä, vaan muotoja pitäisi pystyä vaihdella tarpeen tullen! Hevosen muodon tulee olla säädeltävissä. Esimerkiksi Siirille on paljon vaikeampaa kulkea matalassa muodossa. Sanotaan, ettei hevosta saisi ratsastaa viittä minuuttia kauempaa samassa muodossa. Muutoin hevosen lihakset voivat väsyä ja kipeytyä.

Hyvä muoto on oikean ratsastuksen tulos, ei tavoite.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti