lauantai 15. elokuuta 2015

OHJEITA HEVOSTEN HOITOON

Näin syyskauden alkajaisiksi (minä Mari) löysin arkistojen kätköistä ohjeita, jotka minun piti julkaista jo aikaa sitten, mutta ne katosivat, kun vaihdoin tietokonetta ja siis nyt löysin ne ja pienen päivittelyn jälkeen voin ne viimein julkaista:

Ohjeita tuntiratsastajille ja hevosten vuokraajille :

Ennen tuntia (tarkemmat hoito-ohjeet löytyy tämän päivityksen loppupuolelta):
- varaa vuokraustunti ajoissa sähköpostitse ja sovi miten vuokraustunnin maksu hoidetaan
- saavu paikalle väh. 30min ennen tuntisi alkua
- näet liitutaululta tarhakartasta missä hevosesi tarhaa, jos se ei ole jo valmiina edelliseltä tunnilta tai karsinassaan
- Noudata tarhasta hakiessasi varovaisuutta ja käytä taluttaessa aina narua, pyydä tarvittaessa apua hevosen hakuun tallinumerosta
- kun talutat hevosta älä anna hevosen kiskoa sinua esim. heinille ja ämpäreille, vaan kävele reippaasti eteenpäin. Kun hevonen kävelee hyvin, pidä naru löysällä.
- Tarjoa hevoselle vettä aina ennen kuin alat hoitamaan sitä
- Pese tarvittaessa ratsusi jalat, harjaa se huolella, puhdista kaviot ja varusta rauhallisesti ohjeiden mukaan, pyydä johdonmukaisesti ratsuasi seisomaan paikallaan
- Älä koskaan sido ratsuasi kiinni kuolaimista, äläkä jätä sitä suitset päässä yksin. Hevonen voi laskea pään alas ja talloa ohjien päälle, jolloin sitä sattuu suuhun ja suitset menee rikki.
- korjaa hevosesi jätökset pihalta ja tallin käytäviltä
- laita riimu harjapakkiin ja vie harjapakki paikoilleen ratsastuksen ajaksi
- boksien edessä olevat satulatelineet ei saa olla ylhäällä silloin kun niissä ei ole satulaa, koska hevoset voivat satuttaa niihin itsensä
- taluta hevosta väh. 5min, näin ratsusi ehtii vertyä ja rauhoittua ennen kuin nouset selkään jakkaralta (pakkasella taluta hevosta loimipäällä)


Tunnin aikana, kun vuokraat (lisää ratsastusohjeita löytyy tämän päivityksen loppupuolelta):
- Kävele alkukäynnit väh. 5min pitkin ohjin, seuraavat 5min voit työskennellä käynnissä ohjat kädessä tehden esim. kulmia, pysähdyksiä, ratsastusradan teitä
- Verryttele hevosta ravissa, tee siirtymisiä, ympyröitä, tempon- ja suunnanvaihtoja väh. 10-15min ennen kuin laukkaat
- Työskentely jakso on n.20-30min, jonka aikana voit laukata ja vaatia hevoselta haastavampia suorituksia, työskentelyjakson välissä pidetään useampia lyhyitä taukoja kävellen pitkin ohjin palkintona, kun hevonen onnistuu esim. jossain vaaditussa tehtävässä hyvin.
- Jos aijot hypätä, muista sopia siitä aina etukäteen. Vuokraustunneilla saa hypätä max. hevosen polven korkuisia esteitä ja max. 15 hyppyä per tunti. Isommat hypyt tehdään opetustunneilla ja valmennuksissa.
- kysy lupa myös ilman satulaa ratsastamiseen, tunnin aikana ei tule pomppia edes takas hevosen selkään ja pois sieltä, eikä ratsuja saa vaihdella, ellei tästä ole erikseen sovittu
- Pyydä aina apua, jos hevosen kanssa on jotain ongelmia, esim. se säikkyy, pukittaa, kieltää esteellä tms. Hevoset eivät saa oppia huonoja tapoja vuokraustunneilla. Ne voivat myös olla kipeitä, jos ne kieltäytyvät yhtestyöstä tai ratsastajan ohjeet voivat olla epäselviä.
- Loppuverryttely ravissa (ympyröitä, suunnanvaihtoja) 10min
- Loppukäynnit 5-10min pitkin ohjin jos hevosesi jatkaa seuraavalle tunnille, taluta sitä viimeiset 5min, jotta sen selkä saa levätä ennen kun seuraava ratsastaja menee kyytiin


Tunnin jälkeen:
- Laita hikiselle hevoselle välittömästi kuivatusloimi (talvella), kesällä pese hikiset kohdat
- Vie ratsusi varusteet paikoilleen
- Laita hevoselle ulkoloimi jos se on hikinen, jos sataa tai jos on pakkasta, tarkasta jokaisen hevosen yksilölliset loimitusohjeet tallihenkilökunnalta / karsinan ovesta
- Kysy viedäänkö hevonen tarhaan. Tarjoa hevoselle vettä ennen kuin viet sen tarhaan


Erityisohjeita erihevosten hoitoon:

- Kun opit tuntemaan hevosemme, et pelkää niitä ja osaat huomioida ne yksilöllisesti ja kuunnella niiden tarpeita, ne ovat kaikki oikein kilttejä ja herkkiä ja ihania tapauksia. Opettajat ja tallihenkilökunta tulevat hyvin juttuun kaikkien hevosten kanssa, pyydä heiltä aina apua, jos olet epävarma!
SIMBA:
- poni voi taluttaessa ja ratsastaessa yrittää aika-ajoin jyräillä omiin suuntiinsa.
- pidä taluttaessa ketju turvan päällä
- poni ei pidä hoidettaessa sähläyksestä ympärillään, liiku ja käsittele ponia rauhallisestiMAJA:
- hoida Majaa sen omassa boksissa, älä sido käytävälle kiinni
- Maja saattaa aristaa päätään/korviaan, käytä hitaita ja rauhallisia otteitaSIIRI:
- Pidä Siirillä tiukat rajat, sen tulee taluttaessa kävellä ihmisen takana ja pysähtyä, kun ihminen pysähtyy, Siiri osaa seistä hyvin paikallaan, kun sitä vain johdonmukaisesti vaatii. Pyydä aina takaisin, jos se ottaa askeleita eteenpäin, anna seistä täysin rauhassa, älä "pitele" Siiriä tikalla narulla / ohjilla paikalla.
- Siiriä voi hoitaa käytävällä tai boksissa, sido poni kiinni, jos et saa sitä pysymään paikallaJOGI, AKSU, SAMI, ANUBIS, HIIRI, WESTEGA, KARKKI:
- nämä ovat kaikki suht helppoja ja kilttejä hevosia, käsittele niitäkin johdonmukaisesti ja rauhallisesti, sekä muista kehua niitä ja kertoa niille kuinka hienoja ja taitavia he ovat.

HERBA:
VAROITUS - älä koske Herban jalkoihin !
- Jalat voi tarvittaessa letkuttaa vedellä kauempaa paineella, mutta niihin ei saa koskea, kavioita ei saa yrittää puhdistaa
- Herba on joskus kiimojen aikaan arvaamaton tarhasta hakiessa ja hoidettaessa, voi yrittää potkia
- Jos Herba vinkaisee harjatessa, pyydä apua sen hoitoon tallihenkilökunnalta
- hoidetaan käytävällä/vesiboksissa kahdelta puolelta kiinni sidottuna
- takajalat kylmätään aina rankemman ratsastuksen jälkeen (estetunti / reipas maasto / hikikoulutreeni), 5min/jalka.OREK:
VAROITUS - poni voi potkia !
- Tallihenkilökunta varustaa ponin ja auttaa ratsastajat ponin selkään ja pois ponin selästä, älä siis mene ponin luo tai tule sen selästä alas ilman lupaa.
AUDI:
- voi yrittää hoitaessa näykkiä tai nostella jalkojaan, pidä hoidetaessa vesiboksissa ketjuissa tai vaadi sitä seisomaan vapaana paikoillaan siellä.
- pyydä tallihenkilökunnalta apua, jos olet epävarma, älä anna ponin oppia, että kiukuttelemalla ihmiset väistyy
- saat ponin rauhalliseksi, jos teet kaiken päättäväisesti, mutta mahdollisimman hitaasti ja rauhallisesti
- kylmää takajalat estetuntien ja reippaiden maastojen jälkeen
ANUBIS
- talutetaan ketjunarussa naru turvan päällä, muutoin voi yrittää kiskoa itsensä irti "tehdä uukkareita"
- hoida vesiboksissa ketjuissa tai karsinassa, pidä karsinan ovi suljettuna
- pyydä nostamaan kaviot naputtamalla vuohista
ESSI
-       voi hoitaa karsinassa tai karsinan vieressä käytävällä ketjussa
-       saattaa heiluttaa etujalkaansa hoidettaessa ja varsinkin satuloitaessa, pyri estämään tätä heti, kun hevonen aloittaa sen naputtamalla jalkaa, jonka se nostaa. Muista kehua paljon aina kun seisoo kiltisti.
-       Essin suu tulee huuhtoa jokaisen ratsastuksen jälkeen ruiskuttamalla sinne vettä pesupaikalta löytyvällä isolla ruiskulla.
- kylmää etujalat rankempien treenien jälkeen, väh. 5min/jalka.
YLEISIÄ OHJEITA HEVOSTEN HOITOON JA TURVALLISEEN TALLIKÄYTTÄYTYMISEEN:

- Talli on hevosten koti ja ne haluavat ihmisten käyttäytyvän siellä rauhallisesti, ethän huuda, juokse tai heiluttele ketjuja, joihin hevoset on sidottu

- Lähesty hevosia aina rauhallisesti, suunnittele, mitä olet tekemässä, minne olet hevosen viemässä, miten toivot sen käyttäytyvän

- Anna hevoselle tarvittaessa aikaa ja tilaa tutustua sinuun, älä suinpäin oleta, että voit marssia sen luokse ja tehdä sille mitä haluat (EASEL koulutuksessa tätä verrattiin siihen, että kotiisi tai huoneeseesi tulee joku vieras, joka mitään sanomatta tai kysymättä alkaa harjata hiuksiasi ja siirtelemään sinua paikasta toiseen)

- Kerro aikomuksesi hevoselle selkeästi, ystävällisesti ja päättäväisesti, hevosille on myös suotavaa jutella :)

- Opettele tarkkailemaan hevosen terveyden tilaa ja sitä mistä se tykkää ja ei tykkää, aristaako se jostain kohtaa harjatessa/ paineltaessa? Onko jossain lämpöä/turvotusta/haavoja? Kerro huomioistasi aina tallihenkilökunnalle.

- Muista, että aina kun olet hevosen kanssa, koulutat sitä samalla, se oppii uusia asioita kokoajan jokapvä. Tämän takia, on syytä keskittyä tarkasti kaikkeen tekemiseemme.

- KAVIOIDEN PUHDISTUS:
* liu'uta kättäsi jalkaa pitkin, jonka aijot nostaa, voit sanoa hevoselle "nosta"
* jos hevosesi ei nosta jalkaa, älä työnnä hevosta / vedä siltä jalkaa alta, VAAN naputa jalkaa ensin kevyesti ja jos mitään ei tapahdu, niin voimakkaammin (esim. kaviokoukulla vuohisniveleen)
* kun hevonen nostaa jalan, ota siitä tukeva ote, äläkä päästä irti vaikka hevonen jalkaa nykisi, muutoin opetat hevoselle, että nykimällä saa jalan alas
* jos ote lipsahtaa ja hevonen kiskaisee jalan alas, niin naputa välittömästi jalkaa, hevonen oppii, että jalan pitäminen rennosti ylhäällä on mukavaa, kiskaisemisesta seuraa vain uusi pyyntö nostaa jalka.
* Laske hevosen jalasta irti sellaisella hetkellä, kun se pitää sitä rennosti ylhäällä, kannattaa usein pyrkiä laskemaan jalka alas vaikkei koko kavio olisi vielä puhdistettu ennen kuin hevonen aloittaa kiskomisen, jos hevonen on pitänyt kaviota jo jonkin aikaa rennosti ylhäällä, näin saadaan onnistunut kokemus. On syytä palkita näin hevosta usein, jotta se oppii hyvän käytöksen olevan kannattavaa! Älä irroita otetta hevosen jalasta yllättäen, niin että se tipahtaa alas, vaan laske se lempeästi alas paikoilleen. Voit hetkenpäästä taas pyytää kavion uudelleen ylös ja jatkaa puhdistamista.
* Kun olemme johdonmukaisia ja kavioiden puhdistaminen sujuu mahdollisimman usein hallitusti ja rennosti, saamme hyvin koulutetun hevosen joka nostaa jalan jo pelkästä sanasta "nosta" ja pitää sen rennosti ylhäällä pidemmänkin ajan
* puhdista kaviot kaviokoukulla kaivaen itsestäsi poispäin, tarkista, että kengitetyillä on kengät kiinni ja ettei kavioihin jää kiviä tms.


- HEVOSEN TALUTTAMINEN:
* Hevosta voi taluttaa sen edellä kävellen tai sen vieressä taluttaen, älä anna hevosen taluttaa ihmistä!
* Hyvin koulutettu hevonen pysähtyy kun taluttaja pysähtyy ja lähtee liikkeelle, kun taluttaja lähtee liikkeelle ja kävelee sovittaen vauhtinsa taluttajan mukaan kokoajan narun pysyessä löysällä, vaadi hevoselta hyvää käytöstä!
* Huolehdi, ettei hevonen pääse astumaan narun päälle, kun talutat sitä, älä myöskään koskaan kiedo narua kätesi ympärille (käsi irtoaa, jos hevonen riuhtaisee)
* Hyvää käytöstä on helpompi vaatia, jos kävelee hevosen edellä. Jos hevonen tulee ohitse, pysäytä se ja peruuta sitä muutama askel. Raippa on hyvä apuväline, kun haluat peruuttaa hevosta, naputa raipalla ryntäiden kohdalle tai etujalkoihin, lopeta naputus välittömästi, kun hevonen hievahtaakin taaksepäin, pyydä tarvittaessa uusi alkel. Jos hevonen ei pysähdy, kun itse pysähdyt, käytä kehonkieltäsi selkeämmin, pysähdy äkkinäisesti ja heilauta käsiäsi "STOP", jos et saa hallittua hevostasi, voit laittaa sille narun tai ketjun turvan päälle
* Muista pieni nyppäsy narusta, kun hevonen yrittää ohi / omille teilleen / ämpäreille / heinäkasoille tai jonnekkin muualle ja välittömästi löysää narua ja kehu hevosta kun se luopuu aatoksista ja seuraa taas taluttajaa
* Kun haet hevosta tarhasta, olet velvollinen huolehtimaan, ettei esim. ylempiarvoinen hevonen tule sitä hätistelemään, aja napakasti muut hevoset kauemmaksi, tehtäväsi on suojella hevosta, joka on avuton narussa, eikä pysty itse häätämään muita hevosia pois. Saavutettu asema auttaa sinua myös portilla, saat muut hevoset häädettyä portilta pois, että ne eivät pääse karkuun, kun talutat omasi ulos portista. Portilla avaa porttia sen verran, että talutettava hevonen mahtuu ulos, sulje portit välittömästi, hevosesi tulee kääntyä kohti porttia ja seistä naru löysällä, jotta voit sulkea rauhassa portin. Tarvittaessa häädä muut hevoset portilta kauemmaksi heiluttamalla portin naruja. Pyydä tarvittaessa apukäsiä pitelemään muita hevosia sillä aikaa kun haet omaasi.


- SATULOINTI:
* Jos hevonen on vapaana voit laittaa suitset ensin, mutta jos se on sidottu narusta kiinni, niin laita satula ensin
* Tarkista, että satulahuopa on puhdas (vaihda tarvittaessa tai pyydä tallihenkilökuntaa vaihtamaan se) ja romaanit yms hyvin paikoillaan.
* Nosta satula hitaasti ja rauhallisesti hieman normaalipaikkaa edemmäs. Tarkista, että huovat on suorassa ja liu'uta se sitten oikealle paikalleen lavan taakse, tiedät, että satula on oikeassa paikassa, kun hevosen kainaloiden ja satulavyön väliin jaa 1-2 kämmentä.
* Nosta huopaa sään ja selkärangan kohdalta niin, ettei se hankaa hevosta.
* Kiristä satulavyö mahdollisimman hitaasti reikä kerrallaan, jos vyö ei ylety, löysää sitä toiselta puolelta.
- JA SUITSIMINEN:
* Suitsiessasi tarkasta ensin, että kuolaimet ja kuolainrenkaat ovat puhtaat (kylmällä säällä ne on myös lämmitettävä), pienikin kuivunut lika voi hangata ikävästi suupieliä. Suitsittaessa hevonen voi joko olla vapaana tai jos havosella on riimu, siirrä riimu kaulalle, näin hevonen on edelleen kiinni, vaikka pääsemmekin nyt sen suitsimaan.
* Siirry hevosen vasemmalle puolelle, ota oikealla kädellä ote hevosen pään ympäri, pidä kämmen ja samassa kädessä myös suitsinippu hevosen turvan päällä. Hevosen on nyt pidettävä pää paikoillaan. Kun pää on rennosta paikallaan, pidä pehmeä ote, jos hevonen yrittää liikuttaa päätään, ota napakampi ote ja hellitä taas kun hevonen rentoutuu. Jos hevonen pääsee otteesta pois, seuraa kädellä sen päätä kunnes taas saat uuden otteen. Paine, eli käsi seuraa, kun hevonen liikkuu ja paine hellitetään (annetaan hetki hevosen olla ihan rauhassa)  ja hevosta kehutaan, kun se taas laskee päätään. Kuolamet pujotetaan vasemmalla kädellä hevosen suuhun, jos hevonen ei avaa suutaan, voi sitä kutittaa suupielestä (/laittaa sormen sen suuhun, kunhan tiedät oikean, hampaattoman kohdan). Kun kuolaimet on suussa, nostetaan oikealla kädellä niskahihna korvien taakse. Kiinnitä leukahihna, väliin saa jäädä kämmenen verran löysää, turpahihnakin on meillä lähinnä koriste, eli sen ei tarvitse olla tiukalla.
* Suitsittua hevosta on vahdittava kokoajan, ettei se pääse laskemaan päätään alas ja tallomaan ohjien päälle. Hevosta sattuu suuhun ja suitset hajoaa, jos näin pääsee tapahtumaan. Jos joudut jättämään suitsitun/satuloidun hevosen yksin, pue riimu suitsien päälle ja sido hevonen kiinni, laita ohjat vielä jalustinten alle estämään pään laskeminen.


YLEISIÄ OHJEITA HEVOSELLA RATSASTAMISEEN:

- Ratsastus on parhaimmillaan saumatonta yhteistyötä ratsun kanssa, taidetta, jossa avut ovat niin huomaamattomia, ettei ulkopuolinen tarkkailija näe niitä.

- Hevoset ovat erittäin herkkiä eläimiä ja tuntevat pienimmätkin istunnan (painoavun) muutokset ja kärpäsenkin kosketuksen ihollaan.

- Ratsastaja treenaa kehoaan, jotta pystyy antamaan hevoselle huomaamattomia, mutta selkeitä apuja.

- Vaikutamme hevoseen ensisijaisesti istunnallamme, koska painoapu vaikuttaa jokatapauksessa halusimme tai emme. On tärkeää istua tasapainossa, paino tasan molemmilla istuinluilla, jotta emme välitä hevoselle tahattomia viestejä. Ratsastaja hallitsee kehoaan ja kannattelee sitä ryhdikkäästi, istunta on joustava ja mukautuu hevosen liikkeisiin. Vältämme jännitystä, jäykkyyttä, puristusta ja tahattomia liikkeita.

- Ratsastaessa käytetään asteittain voimistuvia apuja, jotka välittömästi lopetetaan kun hevonen vastaa niihin. Ratsastaessa käytetään useimmiten negatiivista vahvistetta PAINE (esim. pohkeiden puristus) hellittää heti kun hevonen reagoi.

- Voimme tehostaa istunta apujamme tarvittaessa pohje tai ohjasavuilla, äänellä tai raipalla

- On erittäin tärkeää antaa kaikki ohjasavut pikkutarkasti ja hallitusti, kuolain on hevosen suussa ja tekee kipeää, jos käytämme voimaa. Tämän takia osalla hevosillamme käytetään kuolaimettomia suitsia, ratsastaja ja myös hevoset saavat aikaa kehittää omaa tasapainoaan ennen kuin ovat valmiita herkempään kommunikointiin.


- Jokainen Palmun Ratsutallin hevonen on yksilö, jonka tehtävänä on antaa kunkin ratsastajan kehitysvaiheeseen sopivia oivalluksia. Hevoset todella ovat meidän ihmisten opettajia, ne osaavat nimittäin täydellisesti olla hevosia ja meidän tehtävämme on oppia voittamaan niiden luottamus ja kommunikoimaan niiden kanssa niin, että saamme suostuteltua ne yhteistyöhön kanssamme. Kun hoidamme ja ratsastamme hevosia niiden ehdoilla, saamme uskollisia ystäviä ja nöyriä palvelijoita, jotka kantavat meitä väsymättä ja ilahduttavat meitä kauneudellaan, liikkeillään, voimallaan ja ystävällisyydellään. Rauhaa, sopusointua, vapautta ja leikkiä, hevosten elämää parhaimmillaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti